Регистр.
Контакт
Login

ВходRegister

Регистр.

Question

КонтактНачало Публикации

Името на сандвич „РУБЕН” не е случайно.

 2013-17-12 
 Името на сандвич „РУБЕН” не е случайно. 

Произходът на този сандвич специалитет се оспорва и съществуват няколко версии за него.

Според едната за създател на уникалната рецепта на сандвич „РУБЕН” се смята Арнолд Рубен – собственик на ресторант „Рубен деликатес” в Ню Йорк, с немски произход. Той изобретил и включил в менюто на заведението си около 1914 година и този сандвич. Така твърди самият той в интервю през 1926 година.

Друга версия ни води към щата Небраска, където Рубен Калаковски – литовец по рождение и бакалин по професия, подобно на изобрететеля на сандвича граф Монтегю, бил запален картоиграч. В хотела, където се събирала групичката картоиграчи, наричайки се „Комитетът”, похапвали от включения в менюто между 1920 и 1935 г. специалитет на Рубен Калаковски.

Последната известна версия е, че този специалитет е описан в книгата на Бернард Собел и по-точно, че героят Мерджъри Рамбо импровизира и приготвя прототипа на сандвич „Рубен” на известната актриса от Бродуей Анет Сийлос.

Съществуват още няколко по-малко известни версии за създаването на този специален сандвич. Така или иначе, който и да е неговият първоначален създател, практиката е доизменила и подобрила рецептата му в различни видове кулинарни сандвич специалитети.

В оригиналната рецепта е включено кисело зеле. Специалистът Марио го замени с „Колсло”. Така сандвичът е още по-сочен и с богат вкус.

Препоръчваме го винаги приготвен на фурна и овкусен с горчица и руски дресинг. Ако се добави и малко червен лук, след като се омеси от топлината цялата тази фантазия от вкусове, става невероятно.

Информация за хранителният състав и съдържание може да намерите тук >>

Сосовете – уникалният щрих на ястията

 2013-10-10 
 Сосовете – уникалният щрих на ястията 

Можете ли да си представите италианската кухня или френските изискани блюда без сосове?  

Днес сосовете са важен компонент в храненето. Сосът е течна подправка със сложна структура, която обогатява ястието и му придава по-привлекателен вид. Сосовете допринасят и за по-лесното усвояване на ястията. Те са богати на ароматни вещества и засилват отделянето на стомашни сокове, с което подобряват апетита и храносмилането.

За произхода на сосовете: 

Думата „сос” има латински произход и буквално означава „подсолен”. В кулинарната история сосът се смята за френско изобретение и от френския език терминът преминава във всички европейски езици.
Всички знаменити сосове са били създадени през 17-18 в. и началото на 19 в. Интересно е, че за автори на най-известните световни сосове се смятат представители на знатната класа. Такава е легендата за създаването на лучения сос от принцеса Дьо Субиз, а сос Бешамел дори носи името на своя създател Луи дьо Бешамел. Популярната майонеза получава името си от гр. Маон – столица на о-в Минорка, отвоюван през 1782 г. от херцог Луи Крильон от англичаните. На устроения пир след победата за първи път били поднесени ястия със сос, направен от продуктите, с които се славел островът – зехтин, пуешки яйца и лимонов сок с добавка на червена чушка. Този сос получил името маонски, на френски „майонез“.

Постепенно значението на сосовете в приготвянето на храната започнало да играе все по-голяма роля и с това се увеличавало тяхното разнообразие. В последствие новите сосове получавали имената на своите създатели или на известни знаменитости. Все по-често се наложила практиката новите сосове да се кръщават на друг народ или страна. 

Така френската кухня създала холандския, италианския, испанския, немския, английския, баварския, руския и др. сосове, но нито един от тях няма никакво отношение към съответните национални кухни. Те отразяват представите на французите за кухните на другите народи. Интересно е, че има сосове кръстени на различни професии или скъпи платове. Имената на някои сосове все пак съответстват на тяхното съдържание.

Днес разнообразието от сосове е огромно. Във френската кухня те са над 3000.

Видове сосове:

В зависимост от начина на приготвянето им сосовете биват студени и топли, а в зависимост от продуктите, вложени при приготвянето им, се делят на сосове с бульонна основа, с млечна и сметанова основа, с маслена основа, с кисела основа и сладки сосове.

 

Сосовете в рецептите на MARIO FRESH:

За допълване неповторимия вкус на нашите сандвичи предлагаме сосове от класическата майонеза до уникалните вкусове на Тика йогурт и Италиански дресинг.

Букетът от билки в тях им предава богат аромат и свежест. Освен дресингите на млечна и сметанова основа предлагаме и сосове на доматена основа и горчица, в които сме вложили собствен почерк, обогатявайки вкуса им с много подправки.

Руският дресинг има универсален и балансиран вкус, получен от смесването в точна пропорция на висококачествена майонеза, лека доматена основа и пикантност от горчицата, с добавка на други съставки. Чудесно допълнение с ненатрапчив аромат към нашите продукти.

Италианският дресинг е богат на аромати сос с типичните за италианската кухня подправки като босилек, омекотен от майонезената и сметанова основа. Подходящ е за вегетарианския сандвич с три сирена Три чийз и приготвения по класическа рецепта сандвич Италиан.

Средиземноморският сос Маредо интересно съчетава във вкуса си плътността и леката киселинност на доматената основа с изразения аромат на риган, балансирани с доза сладост.

Тика йогурт е млечно-сметанов сос с пикантен аромат на чесън и подправки. Подходящо допълнение към сандвичите с пилешко месо. Едновременно лек и пикантен.

Към всеки сандвич или салата, които предлагаме консултантите в нашите магазини ще Ви препоръчат най-подходящия сос, който да придаде уникален акцент на вкуса му.
Освен това, можете да експериментирате - вие сами сте творци на вашите сандвичи.


Как е изобретен САНДВИЧЪТ?

 Историята на сандвича. Мързеливец ли го е изобретил ? 

 „Сандвичът е храната на 21 век” – така го определя историкът Андрю Ф. Смит. За много хора по света сандвичът присъства в дневното меню поне веднъж на ден. Кога и как се появява тази вкусна, бърза и удобна храна?

Изследователите не са единни относно неговото възникване. Изхождайки от формата и съдържанието му – месо, сирене или друга плънка, поставени в хляб, сандвичът логично би следвало да е една от най-старите и универсални типове храна в света. Заслугата за появата на самото му наименование принадлежи на четвъртия граф на областта Сандвич в Кент и първи лорд на Адмиралтейството, Джон Монтагю (1718-1792).

Най-разпространената теория гласи, че графът бил заклет комарджия, който бил толкова запален да играе карти по цяла нощ, че когато огладнеел поръчвал да му сервират на масата за карти парче телешко месо, поставено между две филийки хляб.Биографът на четвъртия граф на Сандвич, военоморският историк Н.А.М. Роджър не оспорва репутацията на Монтагю на картоиграч, но според него Графът е бил изключително зает с държавни дела още от ранна утрин и заради тях измислил филиите, с които се хранел докато със свободната си ръка прелиствал страници, подписвал документи или пишел писма. Благодарение на своето откритие граф Джон Монтагю успява да влезе в световната кулинарна история. Сандвичът постепенно се превръща в предпочитана храна за много от благородниците, които започнали да поръчват „същото като на Сандвич“, което бързо било съкратено просто до „сандвич“.
Всъщност графът измислил сандвича, дава името си и на откритите по това време Хавайски острови в Тихия океан. Като член на английския парламент Монтагю  вземал активно участие в подготовката на околосветската експедиция на капитан Кук през 1778 г., при която били открити Хавайските острови в Тихия океан. Първоначално те били наречени Сандвичеви острови в чест на лорд Сандвич.

Изключително бързо (само за няколко години през 60-те и 70-те години на 18 век)  наименованието „сандвич” се утвърждава и остава завинаги свързано с Джон Монтагю. През 1762 година думата „сандвич“ за първи път е спомената като нарицателно от английския историк Едуард Гибън. Той описва лондонските клубове, в които джентълмените разисквали политиката на чаша чай със сандвичи.
Според някои исторически източници изобретателят на сандвича е равинът Хилел Старши, който живял през I век преди Христа. При едно празнуване на Пасха той поставил смес от счукани орехи, ябълки, подправки и горчиви треви между две питки „маца“. Тази практика навлязла дълбоко в юдаизма и сандвичът „хилел“ бил кръстен на своя създател.
Някой кулинарните историци считат, че произходът на сандвича е свързан с монголския император Чингис Хан (XII в.). Според други сандвичът в Европа се е появил през Средновековието, когато хората рядко използвали чинии. Вместо тях върху дебели филии хляб те поставяли варено или печено месо, което се ядяло с пръсти.
Идеята хлябът да се намазва с масло принадлежи на Николай Коперник, който за известно време бил назначен като управител на замъка “Аленштейн”. Замъкът попаднал под дълга обсада, по време на която сред жителите му избухнала епидемия. За да се справи с проблема, Коперник намазал хляба с масло и забранил да се яде комат, по чиято повърхност се забелязват полепнали нечистотии. След няколко дни епидемията била овладяна и била записана нова глава в историите за създаването на сандвича.

10-те НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОДУКТА

 2013-03-03 
 10-те НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТА 

Здравословните храни трябва да предлагат разнообразие от хранителни вещества, да бъдат с относително ниско съдържание на калории спрямо количеството и да бъдат достъпни. Има много здравословни храни, но в топ 10 са тези, които отговарят на всички тези критерии, както и да са достъпни, лесни за приготвяне и вкусни. Не ограничавайте вашия здравословен избор само до тези 10. Един от най-добрите начини да си осигурите здравословно хранене е да включвате по-голямо разнообразие.

Бадемите
Бадемите са богати на фибри, витамин Е, магнезий и желязо. Също така те съдържат повече калций, отколкото другите видове ядки. Бадемите са добър източник на протеини. В 30 грама бадеми се съдържат около 170 калории, 6 грама протеини и 3 грама фибри.

Ябълките
Ябълките са богати на разтворим пектин, който има положителен ефект върху захарта и нивата на холестерола. Количеството витамин С в този плод е много високо. Една средно голяма ябълка съдържа около 95 калории и 4 грама фибри.

Боровинките
Боровинките са богати на фитонутриенти и предотвратяват инфекции на пикочните пътища. Те са добър източник на фибри и витамин С. Една чаша боровинки съдържа около 84 калории, 4 грама фибри и 1 грам протеини.

Броколите
Броколите са източник на много хранителни вещества, включително калций, калий, фолиева киселина, фибри, витамини A, C и фитонутриенти. Една чаша броколи съдържа около 31 калории, 2 грама фибри и 3 грама протеини.

Спанакът
Спанакът е богат на витамини A, C, B-6, фолиева киселина, рибофлавин, калций, магнезий и желязо. Една порция спанак съдържа 7 калории, 1 грам фибри, 1 грам протеини и около 56 процента от препоръчителната дневна стойност на витамин А.

Сьомгата
Сьомгата е чудесен източник на омега-3 мастни киселини, както и добър източник на протеини. Порция от 100 грама сьомга съдържа 175 калории и 19 грама протеин.

Лукът
Лукът е богат на флавоноида кверцетин. Една чаша лук съдържа около 64 калории, 3 грама фибри, 2 грама протеин и около 20 процента от препоръчителната дневна стойност на витамин С.

Киноа
Киноата има най-голямо количество протеини във всяко от зърната си, както и много желязо, рибофлавин и магнезий. Половин чаша съдържа около 320 калории, 5 грама протеин, 5 грама мазнини и 5 грама фибри.

Доматите
Доматите са чудесен източник на ликопен - антиоксидант, който намалява риска от рак. Един домат съдържа 26 калории, 0 грама мазнини и 1 грам фибри.

Лещата
Лещата е добър източник на протеини и фибри. Тя също така съдържа изофлавони, които могат да забавят или предотвратяват растежа на естроген-чувствителните тумори. Половин чаша порция съдържа 115 калории, 0 грама на мазнини и 8 грама фибри.

10-те НАЙ-ДОБРИ ХРАНИ...

 2013-03-02 
 10-те НАЙ-ДОБРИ ХРАНИ? 

Доброто хранене е най-важният фактор за здравето ни. Храните подхранват кръвта, органите, костите и съединителната тъкан, и това се отразява на настроенията и начина ни на живот. Така че подбирайте храни, които съдържат най-много хранителни вещества за една доза, за да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания, заболявания на дихателната система, инфекции, вируси, ракови заболявания и такива, свързани с процеса на стареене, като артрит и болестта на Алцхаймер. 

Листните зеленчуци
Зелени листни зеленчуци като спанак и броколи са богати на витамини и минерали, които подсилват защитата на организма от сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак. Те също така съдържат фибри, които ще подобрят работата на храносмилателния тракт.

Храни с омега 3 мастни киселини
Яжте много храни с омега 3 мастни киселини, за да защитите сърцето си и да поддържате холестерола на по-добро ниво. Изследванията показват, че необходимата дневна доза от омега 3 мастни киселини е 2-4 грама. Главните източници на тази киселина са морските дарове, както и зелените листни зеленчуци, ленено масло и повечето ядки.

Семковите плодове (ягоди, малини и др.)
Изпълнени с антиоксиданти, тези плодове ще ви помогнат да защитите вашите клетки от рак и други заболявания. Те съдържат и витамини подпомагащи растежа на здравите клетки и влакна в храносмилателния тракт.

Цитрусите
Цитрусовите плодове са богати на витамин С и други основни хранителни вещества. Портокалите, лимоните и лаймът може да ви помогнат да се предпазите от настинки и други респираторни заболявания, артрит и някои форми на рак.

Доматите
Сурови или варени, доматите са добра храна за укрепване на клетките. Освен в сурово състояние може да консумирате този зеленчук под формата на кетчуп, доматен сок и сосове, където концентрацията на един от най-мощните антиоксиданти - ликопен е повишена, а това предопределя и по-силния защитен ефект на тези продукти.

Морковите
Морковите са отличен източник на витамин А, който помага на зрението. Те също така осигуряват влакна за храносмилателния тракт.

Пуешкото месо
Сухо и с ниско съдържание на калории, месото на пуйката е пълно с протеини, желязо и селен, които участват в борбата срещу растежа на раковите клетки и подпомагат обмяната на веществата. Селенът подобрява настроението.

Бананите
Бананите успокояват храносмилателната система. Те съдържат калий, който е важен за сърцето и нервната система. Бананите са също източник на витамин В6, ключов елемент за имунната система.

Ябълките
Ябълките доставят витамин С, флавоноиди и други хранителни вещества, които помагат в борбата с респираторни инфекции, защита на сърцето и ракови заболявания. Ябълките също съдържат фибри, което е от съществено значение за доброто функциониране на храносмилателния тракт.

Водата
Да бъдете хидратирани е от решаващо значение за вашето тяло, за да функционира правилно. Водата е от съществено значение за всички органи, включително кожата. Човешкото тяло е около 60 процента вода. Тя „изчиства” токсините и носи всички основни хранителни вещества към клетките. Ако не получавате достатъчно вода, можете да се дехидратирате. 

Защо е полезен хумусът?

 2013-03-01 
 Защо е полезен хумусът? 

Диетологията акцентира силно върху приемането на протеини. Напоследък все повече се препоръчва приеманите протеини да са от неживотински произход. Хумусът е една здравословна алтернатива като източник на такива. Той е много популярен в Близкия и Среден Изток. Приготвя се от нахут, сусамов тахан, зехтин и подправки. Освен, че е много добър източник на протеини той е с високо съдържание на фибри, полезни мазнини, витамини и минерали.

 

Добър източник на протеин

Нахутът е зеленчук, но поради високото си съдържание на протеини, е подходяща алтернатива на месото. По-голямата част от протеина в хумуса се осигурява от нахута. 1/4 чаша хумус съдържа 6 грама протеин, което отговаря на повече от 10% от дневната стойност за прием на протеин. Замяната на традиционните високо наситени мазнини, източници на протеини, като говеждо и свинско месо, с храни като хумус може да намали риска от сърдечни заболявания и диабет.

 

Добър източник на фибри

С ежедневното меню, на което сме свикнали и консумираме, не получаваме достатъчно фибри. Включването на повече от тях във вашата диета може да намали риска от сърдечни заболявания и диабет. Приемането им спомага за по-лесно поддържане на  здравословно тегло. 1/4 чаша хумус съдържа 3,7 грама фибри, които набавят 15% от дневната норма.

 

Здравословен баланс на мазнини

Около 44% от калориите в хумуса идват от мазнините. Въпреки че мазнините имат „лоша репутация”, те са основна хранителна съставка, която зарежда тялото с енергия и помага да се абсорбират важни мастно-разтворими витамини. Въпреки това, някои видове мазнини са по-добри, отколкото други. Голямата част от мазнините, които приемаме е желателно да бъдат от здравословните мононенаситени и полиненаситени мазнини. Хумусът е с по-високо съдържание на мазнини, повече от 90% от тях са от „добрите” мононенаситени и полиненаситени мазнини. Здравните организации са категорични, че приема на  повече от тези здравословни мазнини за сметка на наситени мазнини ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания.


Богат на витамини и минерали

Хумусът също е богат източник на важни витамини и минерали. 1/4 чаша осигурява 23 мг калций, 1,5 мг желязо, 44 мг магнезий, 108 мг фосфор, 1,13 мг цинк и 51 микрограма фолиева киселина. Калцият е важен за здравето на костите. Фосфорът и желязото са необходими за преноса на кислорода в тялото ни. Цинкът стимулира имунитета и гарантира добро здраве. Магнезият помага за регулирането на кръвното налягане. Фолиева киселина е необходима за производството на червените кръвни клетки.

 

В нашето меню

Изцяло в нашата концепция за здравословно и рационално хранене сме включили Хумусът в менюто и сандвичите си. Освен във вегетарианския сандвич „ВЕГИ”, може да бъде добавен като гарнитура към всеки продукт MARIO FRESH. Напоследък той набира популярност в България и все повече хора научават, че думата „ХУМУС” има и друго значение освен това като част от почвата:) Освен полезните му качества, за популяризирането му спомага и уникалният вкус. Ако все още не сте опитвали, не се колебайте. Вкусът му определено ще ви допадне. 

„Mario Fresh” ще зарадва децата от „Пеню и Мария Велкови” със свежи сандвичи

2011-10-10 / в-к "Борба" Велико Търново 
„Mario Fresh ще зарадва децата от Пеню и Мария Велкови със свежи сандвичи"

На 1 юни тази година веригата за бързо хранене със свежи и натурални продукти „Mario Fresh” стартира благотворителна кампания „Купи+Дари”. Инициативата дава възможност на клиентите да споделят вкуса на свежите и вкусни сандвичи от „Mario Fresh” с децата от дом „Пеню и Мария Велкови”. Всеки клиент, имащ желание да дари сандвич като този, който е закупил, получава благодарствен талон с името на детето, което ще получи сандвича. Вече са събрани 48 сандвича - колкото са децата от дома. Даряването ще се осъществи днес, като всяко дете ще види как в „Mario Fresh” приготвят за него най-вкусния и най-усмихнатия сандвич! Усмихнат благодарение на дарителите! Кампанията е безсрочна и продължава.
„Mario Fresh” и децата от Дом за деца „Пеню и Мария Велкови” искрено благодарят на хората с добри сърца и хуманен начин на мислене!

 Виж статия - вестник "Борба" от 10.10.2011 


НачалоПредишна12СледващаКрай
Страница 1 от 2
Актуално
Меню
Доставка
Магазини
ул. Априловска 8
тел.0894 04 2222 0894 04 2222
ул. Христо Ботев 2
тел.0894 94 2200 0894 94 2200
 
бул. Цар Освободител No 3
тел. 0893 98 8686
За нас